Onderwijsproject in Cusco draait voortreffelijk
Sippie Buwalda, voorheen secretaris van de stichting El Fuego, reist door Zuid-Amerika en bracht in juli een bezoek aan het project El Fuego in Cusco. Het bezoek aan het project, aan projectcoördinator Antonella en aan de drie docentes Katia, Katy en Maribel die hier de kar trekken laten een
​
diepe indruk achter. Sippie is geraakt door de bevlogenheid en de liefde voor de kinderen. En is onder de indruk van de professionaliteit in zowel de organisatie van het project als de kwaliteit van de begeleiding van de kinderen.
​
De docentes verzorgen iedere maandag t/m donderdag klasjes voor kinderen met een leerachterstand. In Nederland zouden we dit remedial teaching noemen. Iedere docente heeft 6 kinderen onder haar hoede die elk een uur individuele aandacht krijgen met daarnaast ook nog een half uur telefonische ondersteuning. Naast een leerachterstand hebben de kinderen vaak ook nog andere problemen. Ook hiervoor wordt naar een oplossing gezocht. Is de leerachterstand weg, dan stopt het klasje maar verdwijnt het kind niet uit zicht, want deze mag meedoen aan de workshops, waar ze ook graag gebruik van maken. Op de vrijdagen regelt Antonella workshops waar alle kinderen uit de wijk aan deel kunnen nemen, ongeacht of ze deelnemen aan de remedial teaching. Daar waar de klasjes vooral gericht zijn op de cognitieve ontwikkeling van de kinderen zijn de workshops gericht op de ontwikkeling van het kind op het gebied van sociale, creatieve en fysieke vaardigheden. Met het enthousiasme en de bevlogenheid van Antonella zet ze vrienden, vrienden van vrienden en vrienden van vrienden van vrienden in voor het geven van diverse workshops. Vaak als vrijwilliger, soms tegen sterk gereduceerde tarieven. Een architect die een workshop origami geeft, een sportdocent die een serie sport en spel middagen geeft, een psychologe die een serie workshops geeft over hoe met elkaar om te gaan, hoe te luisteren naar elkaar, hoe om te gaan met conflicten etc. Alles met als doel om de kinderen meer zelfvertrouwen te geven, meer het gevoel te geven dat ze er toe doen. En altijd met als kernwaarden, zoals ook op de muren van het lokaal zijn aangegeven: Honradez (eerlijkheid), Respeto (respect), Responsabilidad (verantwoordelijkheid), Puntualidad (punctualiteit) en Disciplina (discipline).
Als Sippie haar vraagt wat ze nog graag zou willen is het antwoord klip en klaar. Er staan momenteel 20 kinderen op de wachtlijst. Kinderen met achterstanden zouden niet lang op een wachtlijst moeten staan, maar snel in het remedial teaching programma ( de klasjes) opgenomen moeten kunnen worden. Een extra docent zou dus zeer welkom zijn, maar daar zijn structurele middelen voor nodig. Haar ambities reiken nog veel verder dan dat. Ze wil meer kinderen bereiken, maar ook meer volwassen om daarmee meer bewustzijn te creëren voor de positie van kinderen in kansarme wijken. Ze heeft daarvoor ook al contacten met een internationaal netwerk van mensen met vergelijkbare ideeën en wil ook graag zelf leren en groeien in dit veld van werkzaamheden.
Bij het afscheid neemt Katia de gelegenheid te baat om via Sippie El Fuego Nederland te bedanken voor het mogelijk maken van dit project. Sippie kan niet anders dan juist hen te bedanken voor hun inzet. Zij doen al het werk.